Haber Ordu Ordu Haberleri
KÜLTÜR SANAT

Rüsumat No:4’ün 101. Yıl Dönümü Kutlanacak

Bilge
18 Ağustos 2022 13:26
Son Güncelleme: 18 Ağustos 2022 13:26
Kurtuluş Savaşı ve dünya denizcilik tarihinin unutulmaz kahramanlık destanlarından bir tanesi olan Rüsumat No:4 Gemisi’nin 101. yılı Ordu Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak.
Rüsumat No:4’ün 101. Yıl Dönümü Kutlanacak

Kurtuluş Savaşı için cepheye mühimmat taşıyan gemileri yakalamaya çalışırken Karadeniz’de devriye gezen düşman gemilerini atlatan Rüsumat No:4, Batum’dan yüklediği iki top ve 350 sandık cephaneyi İnebolu’ya yetiştirme çabasındaydı.

Düşman gemilerinden kurtulan Rüsumat 17 Ağustos’ta Ordu’ya vardı. Silahların her an yakalanma tehlikesine karşı Ordulular tarihe geçen ilginç bir dayanışma örneği sergiledi. Önce gemide bulunan silahlar takaların yan yana getirilmesiyle köprü oluşturulup halkın dayanışması ile gemiden alınarak bir depoya götürüldü. Silahların boşaltılmasının ardından Rüsumat batırıldı. Ordu’ya gelen düşman gemileri batan bir geminin işlevini kaybettiğini düşünerek geri çekildi. Düşman gemilerinin gitmesinin ardından Ordulular yine tarihi bir dayanışma ile gemiyi yüzdürdü. Motoru yenilendi. Depodaki silahlar yine takaların yan yana getirilmesiyle iskele yapılarak yeniden gemiye yüklendi. Rüsumat, Ordu’dan hareket ederek İnebolu limanına ulaştı.

101. YIL DÖNÜMÜNDE ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK

Ordu halkı ve Rüsumat No:4 Gemisi, Kurtuluş Savaşı ve dünya denizcilik tarihinin unutulmaz kahramanlık destanlarından biri olarak anılarda yerini alırken bu destansı olayın 101. yılı Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Kutlamalar, 19 Ağustos Cuma günü Altınordu Ceren Özdemir Meydanı’nda saat 18.30’da halk oyunları gösterisi ile başlayacak. Buradaki gösterilerin ardından kutlama programı Büyükşehir Belediyesi Şehir Bandosu eşliğinde kortej yürüyüşü ile devam edecek.

Kutlamaların ikinci bölümü ise Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu’nda saat 19.00’da gerçekleştirilecek. Tiyatrodaki programda ise Kent Orkestrası Kahramanlık Türküleri Dinletisi, Halk Oyunları Gösterisi ve protokol konuşmaları yapılacak.

 

Yorum Yazın